Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 210-230 ml mleka
- 50 g cukru
- 5 g drożdży instant Delecta
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 200 g maku białego Bakalland
- 120 g cukru pudru
- 200 g migdałów Bakalland
- 2 białka
- 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
- lukier
- 20 g migdałów Bakalland
Przygotowanie
Tradycja rogali świętomarcińskich wiąże się z legendą o podkowie, którą zgubił koń św. Marcina. Dziś przedstawiamy przepis na ten pyszny wypiek.
- Zagniatamy elastyczne ciasto bez masła. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w lodówce na całą noc.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i ścieramy na 2/3 powierzchni placka 1/3 zimnego masła.
- Następnie 1/3 placka bez masła składamy tak, żeby zakryła połowę masła, a pozostałą powierzchnią z masłem przykrywamy już złożone kawałki.
- Rozwałkowujemy ciasto, aż masło zacznie się wchłaniać.
- Wkładamy ciasto do lodówki i powtarzamy czynność z rozwałkowywaniem z masłem jeszcze dwa razy.
- Za każdym razem chowamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Masę makową Bakalland mieszamy z cukrem migdałowym Delecta.
- Dodajemy cukier, migdały zmielone na mąkę migdałową i białka.
- Jeśli masa będzie za gęsta, dodajemy odrobinę białka. Ma się dać dość łatwo rozsmarować na powierzchni ciasta.
- Dzielimy ciasto na 2 części.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Rozwałkowujemy na długi prostokąt. Przecinamy go nożem pośrodku wzdłuż dłuższego boku, potem przecinamy każdą połówkę, by powstały dwa trójkąty.
- Na ciasto, zaczynając od węższego brzegu, nakładamy farsz, nie za grubo, ale na całej powierzchni.
- Zwijamy rogale i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je - niech podrosną.
- Smarujemy rogale mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
- Po wystygnięciu lukrujemy (lukrem z tego przepisu) i posypujemy posiekanymi migdałami oraz dekorujemy pikiem.
11 listopada, w dzień św. Marcina, mieszkańcy Poznania zjadają aż 600 ton rogali! Na pewno więc warto uraczyć się nimi we własnym domu.