fbpx
Puszysty sernik z makiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Puszysty sernik z makiem
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

Przygotowanie

KROK 1:Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj na drobny pył, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią spód tortownicy o średnicy 22-24 cm, dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki na 20 minut, aby spód stężał.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj twaróg sernikowy z mascarpone, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Możesz użyć miksera na niskich obrotach, aby masa była gładka, ale nie napowietrzała się za bardzo.

KROK 3: Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wlej śmietankę i delikatnie wmieszaj mak. Masa powinna być gładka i jednolita, a mak równomiernie rozprowadzony.

KROK 4: Przelej masę serową na schłodzony spód herbatnikowy. Wygładź wierzch szpatułką. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół) i piecz przez około 50-60 minut. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale lekko drżący na środku.

KROK 5: Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia na około 1 godzinę. Następnie schłodź go w lodówce przez minimum 4 godziny (najlepiej całą noc), aby uzyskał idealną konsystencję. Podawaj schłodzony.

Puszysty sernik z makiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+