Puszyste ciasto z agrestem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1:  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach około 24x24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Agrest umyj, osusz i odszypułkuj.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt z wanilii, a następnie dokładnie wymieszaj.

KROK 3:  Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Uważaj, aby nie przemieszać ciasta, aby pozostało puszyste.

KROK 4: Delikatnie wmieszaj agrest do przygotowanego ciasta, starając się równomiernie go rozłożyć. Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy.

KROK 5: Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni, a patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu, ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy