fbpx
Puszyste ciasto z agrestem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Puszyste ciasto z agrestem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1:  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach około 24x24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Agrest umyj, osusz i odszypułkuj.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt z wanilii, a następnie dokładnie wymieszaj.

KROK 3:  Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Uważaj, aby nie przemieszać ciasta, aby pozostało puszyste.

KROK 4: Delikatnie wmieszaj agrest do przygotowanego ciasta, starając się równomiernie go rozłożyć. Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy.

KROK 5: Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni, a patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu, ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.

Puszyste ciasto z agrestem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+