Pumpkin spice latte - dyniowe latte - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 min.

Składniki

  • 1 szklanka gorącego mleka (możesz użyć mleka krowiego, sojowego, migdałowego itp.)
  • 2 łyżki puree z dyni (można użyć gotowej konserwy lub ugotowanej i zmiksowanej dyni)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw 'pumpkin spice' (mieszanka cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Delecta
  • 1/4 szklanki espresso lub mocnej kawy
  • śmietanka lub bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
  • cynamon do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W małym garnku podgrzej mleko z puree z dyni, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj mieszankę przypraw 'pumpkin spice', cukier wanilinowy oraz ekstrakt z wanilii. Mieszaj, aż składniki się połączą i napój będzie dobrze podgrzany.

KROK 2: Do dużej kubka wlej espresso lub mocną kawę. Następnie wlej podgrzewane mleko z dynią.

KROK 3: Udekoruj napój bitą śmietaną i posyp cynamonem na wierzchu. Jeśli nie używasz bitej śmietany, po prostu posyp cynamonem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy