fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Ptysie chałwowe z czarną porzeczką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ptysie chałwowe z czarną porzeczką
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto parzone:

  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • 80 g mąki tortowej
  • 2-3 jajka

Kruszonka:

  • 35 g zmiksowanego na puder cukru trzcinowego
  • 40 g miękkiego masła
  • 40 g mąki tortowej

Krem:

Frużelina:

Przygotowanie

KROK 1: Dzień wcześniej przygotować bazę kremu. Połowę Śmietanki mocno podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać posiekaną czekoladę - po kilku minutach zblendować, dolać resztę Śmietanki i ponownie krótko zblendować. Przykryć ganache folią w kontakcie i wstawić do lodówki na całą noc. 

KROK 2: Porzeczki z cukrem podgrzewać na wolnym ogniu (można je zgnieść)- zagotować. Skrobię wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującej się porzeczki - chwilę gotować. Po zdjęciu garnka z palnika dodać galaretkę - wymieszać, wystudzić.

KROK 3: Wodę i masło zagotować. Kiedy tłuszcz się rozpuści, wsypać mąkę i energicznie połączyć w jednolite ciasto - powinno odchodzić od ścianek garnka. Ciasto wystudzić, co jakiś czas mieszając.

KROK 4: Ciasto parzone chwilę zmiksować. Dodać połowę rozbełtanych jajek i ponownie zmiksować. Następnie wlewać stopniowo resztę jajek i kontrolować gęstość.

KROK 5: Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i rozwałkować cienko na około 3 mm. Schłodzić i wyciąć krążki nieco większe od wyciśniętego ciasta parzonego.

KROK 6: Ciasto przełożyć do rękawa i wycisnąć na macie perforowanej / papierze do pieczenia niewielką ilość ( średnica około 3 cm). Na ciasto nałożyć krążek ciasta (powinien wystawać poza ciasto parzone) i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Ptysie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 200 stopni i od razu zmniejszyć do 180. Piec bez termoobiegu przez około 30-40 minut. 

KROK 7: Z ptysi odciąć górna część. Schłodzony krem zmiksować na sztywno. Większą część (ok 70%) przełożyć do rękawa cukierniczego. Resztę kremu zmiksować z pokruszoną schłodzoną chałwą oraz mixem do śmietany. 

KROK 8: Do ptysi wycisnąć krem chałwowy, frużelinę a następnie odłożony krem bez chałwy. Udekorować według uznania, przykryć odciętą górą od ptysia. 

 

Ptysie chałwowe z czarną porzeczką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+