fbpx
Powidła śliwkowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Powidła śliwkowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 2x0,6l
czas przygotowania: 120

Składniki

  • 1 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru migdałowego Delecta
  • Sok z 1 cytryny (opcjonalnie, dla dodania lekko kwaśnego smaku)

Przygotowanie

KROK 1: Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie umieszczamy je w dużym garnku.

KROK 2: Dodajemy do garnka cukier i cukier z cynamonem, a także sok z cytryny, jeśli używamy. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

KROK 3: Gotujemy śliwki na średnim ogniu, regularnie mieszając, aż zaczną się rozpadać i zredukują swoją objętość. Proces ten może zająć od 1 do 2 godzin.

KROK 4: Kiedy masa będzie już gęsta i lekko się przyczepia do łyżki, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 15 minut, stale mieszając, aby nie przypalić.

KROK 5: Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Po ostygnięciu przechowujemy w chłodnym miejscu.

Powidła śliwkowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+