Placek z rabarbarem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie Bezy Delecta
  • 150 ml wody

Przygotowanie

KROK 1: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło i zagnieć, aż powstanie kruche ciasto. Wylep formę do pieczenia ciasta (ok. 20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż na niej ciasto, a następnie włóż do lodówki na 30 minut.

KROK 2: Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Włóż go do rondelka, dodaj 50 g cukru i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: Przygotowanie bezy: Zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszanki Delecta, przygotuj bezę, dodając wodę i ubijając na sztywną pianę.

KROK 4: Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki. Na wierzchu rozłóż ugotowany rabarbar, a następnie przykryj go warstwą bezy.

KROK 5: Wstaw placek do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż beza lekko się zezłoci. Po upieczeniu, ostudź placek i pokrój na kawałki. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy