Składniki
- 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 opakowanie Bezy Delecta
- 150 ml wody
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło i zagnieć, aż powstanie kruche ciasto. Wylep formę do pieczenia ciasta (ok. 20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż na niej ciasto, a następnie włóż do lodówki na 30 minut.
KROK 2: Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Włóż go do rondelka, dodaj 50 g cukru i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 3: Przygotowanie bezy: Zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszanki Delecta, przygotuj bezę, dodając wodę i ubijając na sztywną pianę.
KROK 4: Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki. Na wierzchu rozłóż ugotowany rabarbar, a następnie przykryj go warstwą bezy.
KROK 5: Wstaw placek do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż beza lekko się zezłoci. Po upieczeniu, ostudź placek i pokrój na kawałki. Podawaj na ciepło lub na zimno.