Placek z porzeczkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 24 cm, smarując ją masłem i oprószając mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie porzeczki opłucz i osusz na papierowym ręczniku.

KROK 2: W misie miksera utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając na niskich obrotach miksera, aż do połączenia składników.

KROK 4: Delikatnie wmieszaj do ciasta porzeczki, starając się nie uszkodzić owoców. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch.

KROK 5: Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, a następnie posyp nimi wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu ostudź ciasto w formie przez około 10 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy