Pierogi z jagodami - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 50
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • 400 g jagód
  • 1 saszetka cukru wanilinowego Delecta
  • do podania: jogurt naturalny lub śmietana, listki mięty

Przygotowanie

KROK 1: Masło rozpuść i ostudź. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, rozpuszczone masło oraz wodę. Najpierw wymieszaj wszystko łyżką, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do woreczka strunowego. Wstaw do lodówki na 30 minut.

KROK 2: Jagody umyj, oczyść i wymieszaj z cukrem wanilinowym.

KROK 3: Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3-4 części. Weź pierwszą część i rozwałkuj cienko na stolicy obsypanej mąką. Pozostałe ciasto trzymaj zamknięte w woreczku. Wykrawaj z ciasta koła wykrawaczką do pierogów lub szklanką o średnicy 8 cm. Na każde kółko nałóż 1 łyżeczkę jagód, następnie dokładnie zlep brzegi. Pierogi odkładaj na deskę obsypaną mąką i trzymaj pod wilgotną ściereczką. Postępuj tak, aż wykorzystasz całe ciasto i jagody.

KROK 4: Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj do niej pierogi partiami po 15 sztuk. Gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawaj polane jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Pierogi z jagodami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy