Piernikowe markizy z kajmakiem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
70
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g masła
- 1 puszka masy krówkowej Delecta
Przygotowanie
Lubicie markizy? Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Was. Świąteczne, piernikowe ciasteczka, przekładane masa kajmakową będą idealne na Boże Narodzenie.
- Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Całość zagniatamy do gładkiej masy.
- Wykładamy do zamrażalnika na 30 min.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na temp. 180 stopni C bez termoobiegu.
- Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę.
- Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką.
- Wykrawamy kształty pierniczków tak, aby powstały nam 2 rodzaje ciastek - pełne i z dziurką w środku. Instrukcja jest na opakowaniu pierniczków Delecta.
- Wykrojone kształty układamy na przygotowanej blasze.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 10−13 min.
- Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
- Upieczone pierniczki przekładamy masą kajmakową i przykrywamy pierniczkiem z okienkiem lub pełnym.
Teraz trudna decyzja czy podarujemy komuś pierniczkowe markizy, czy sami zjemy? Nic się nie stanie, zawsze można przygotować pierniczki jeszcze raz?