Piernikowe markizy z kajmakiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 70
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Lubicie markizy? Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Was. Świąteczne, piernikowe ciasteczka, przekładane masa kajmakową będą idealne na Boże Narodzenie.

  1. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz.
  2. Całość zagniatamy do gładkiej masy.
  3. Wykładamy do zamrażalnika na 30 min.
  4. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nastawiamy na temp. 180 stopni C bez termoobiegu.
  6. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę.
  7. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką.
  8. Wykrawamy kształty pierniczków tak, aby powstały nam 2 rodzaje ciastek - pełne i z dziurką w środku. Instrukcja jest na opakowaniu pierniczków Delecta.
  9. Wykrojone kształty układamy na przygotowanej blasze.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 10−13 min.
  11. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
  12. Upieczone pierniczki przekładamy masą kajmakową i przykrywamy pierniczkiem z okienkiem lub pełnym.

Teraz trudna decyzja czy podarujemy komuś pierniczkowe markizy, czy sami zjemy? Nic się nie stanie, zawsze można przygotować pierniczki jeszcze raz?

Piernikowe markizy z kajmakiem - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy