Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta piernik Delecta
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g margaryny
- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 1 szklanka mleka
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g masła
Przygotowanie
Świąteczne przygotowania w toku! Najlepiej maksymalnie je sobie ułatwić, a babeczki to najlepszy wybór!
- Żurawinę moczymy przez noc w mleku.
- Rano odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
- Do ubitej śmietany dodajemy na końcu zmiksowaną żurawinę oraz cukier cynamonowy i mieszamy całość, do powstania gładkiej masy.
- Krem wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
- W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania i miksujemy około 4 minuty.
- Foremki na babeczki wykładamy kolorowymi papilotkami i rozlewamy do nich ciasto równomiernie, do 3/4 wysokości.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Upieczone muffinki odstawiamy do wystudzenia na 30 minut.
- Ciasto na pierniczki przygotowujemy, łącząc mieszankę do wypieku ciasta z masłem i jajem, a następnie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy i wycinamy foremkami dowolne kształty.
- Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu) piekarnika na 10 minut. Czynności powtarzamy z drugą połową ciasta.
- Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy ostudzone babeczki.
- Na koniec wierzch każdej z babeczek dekorujemy gotowym pierniczkiem.
- W gotowe babeczki wbijamy pik.
To świąteczny wypiek, który nie zajmie nam zbyt dużo czasu,a jest bardzo smaczny. Pora skupić się na przygotowaniach!
Irena
06-07-2023
Ocena:
Idealny przepis świąteczny dla całej rodziny, bardzo polecam