Piernikowa kostka w polewie czekoladowej - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Co powiecie na klasyczny piernik w formie kostki w czekoladzie?

  1. Przygotowujemy blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
  3. Mieszankę do piernika miksujemy z wodą, margaryną i jajami. Masę wylewamy na przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  4. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym i ucieramy na lukier.
  5. Wystudzone ciasto piernikowe kroimy w kostkę o boku ok. 3-4 cm.
  6. W miseczce z wrzątkiem podgrzewamy opakowanie polewy, a następnie wylewamy do czystej miseczki.
  7. Kostki ciasta nadziewamy na patyczki do szaszłyków i zanurzamy w polewie, a następnie odkładamy na kratkę lub papier do pieczenia do stężenia.
  8. Kosteczki w polewie ozdabiamy lukrem, dekorujemy posypkami i pikiem.

Zaspokoi smaki łasuchów tęskno patrzących na pierniczki wiszące na choince :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy