Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
70 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g masła lub margaryny
- 50 g masła
- 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
- 400 ml mleka
- ½ łyżeczki żelatyny Delecta
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Zabawa formą w kuchni? Na pewno wszystkim się spodoba - wyjątkowo ciekawe są jesienne, pierniczkowe grzybki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Ciasto na pierniczki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję, dodając do masy jajo oraz tłuszcz.
- Wałkujemy powstałą masę na placek grubości około 5 mm.
- Następnie przygotowujemy blaszkę do muffinków.
- Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta koła o średnicy nieco większej niż średnica otworów na muffinki.
- Placuszki wkładamy do miejsc na babeczki, tak by powstały “miseczki”.
- Pieczemy przez 10-13 minut w nagrzanym piekarniku.
- Z pozostałego ciasta formujemy nóżki grzybków i również pieczemy 10-13 minut.
- Upieczone „miseczki” i nóżki studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
- Przygotowujemy budyń, mieszając go z mlekiem, po czym studzimy gęstą masę do temperatury pokojowej.
- Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
- Następnie budyń miksujemy z masłem, dodając cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
- Upieczone kapelusze oblewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie, następnie nadziewamy je kremem i wtykamy upieczone nóżki.
- Na koniec dekorujemy okolicznościowym pikiem.
Podczas pieczenia warto zaprosić do pomocy najmłodszych - takie ciasteczka to pyszna zabawa i smaczny deser!