Pierniczkowe babeczki - kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • cukier puder

Przygotowanie

Pierniczki w formie babeczek, a do tego z pysznym kremem? Zakochacie się w tym smaku!

  1. Ciasto przygotowujemy na dzień przed pieczeniem.
  2. Kakao mieszamy z mąką w dużej misce.
  3. Miód gotujemy z przyprawami, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, a następnie czekamy, aż się rozpuści.
  4. Odstawiamy całość do ostygnięcia.
  5. W gęstej śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuszczamy sodę.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując.
  7. Kiedy piana będzie błyszcząca, zaczynamy kolejno dodawać żółtka i miksujemy na niskich obrotach.
  8. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Następnie dodajemy miód oraz śmietanę z sodą i łączymy wszystkie składniki w gładką masę.
  9. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  11. Zmielone orzechy mieszamy z masą makową, aż powstanie gładki krem do nadziewania ciasteczek.
  12. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm i wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 6 - 7 cm.
  13. Wycięte kółka umieszczamy w foremkach do muffinków i nadziewamy masą orzechowo-makową.
  14. Gotowe piernikowe babeczki pieczemy przez 20 minut.
  15. Przed podaniem posypujemy wierzch babeczek cukrem pudrem.
  16. W przygotowane babeczki wbijamy piki.

Tak piękne, że aż żal jeść - gdyby tylko nie były takie pyszne!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy