Składniki
Pierniczki:
- pierniczki Delecta
- 1 jajo
- 75 g miękkiej margaryny lub masła
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypywania
Dekoracja:
- 100 g czekolady deserowej
- 5 łyżek mleka
- Mix Dekoracji Delecta - Świąteczny Czas, Iskrząca Biel Magiczny Zielony
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jajo i tłuszcz. Całość zagnieć do gładkiej masy. Włóż do zamrażalnika na 30 min.
KROK 2: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180 stopni C bez termoobiegu. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na połowę. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykrawaj pierniczki foremką. Ułóż na przygotowanej blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 10−13 min.
KROK 3: Powtórz czynność z drugą połową ciasta.
KROK 4: Czekoladę połam do miseczki i zalej gorącym mlekiem. Wymieszaj do uzyskania polewy. Posmaruj polewą pierniczki i udekoruj posypkami.