fbpx
Pieczone jabłka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pieczone jabłka
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 40 min.

Składniki

  • 4 duże jabłka (np. odmiana Jonagold lub Szara Reneta)
  • 100 g płatków owsianych
  • 40 g miodu lub syropu klonowego
  • 30 g masła
  • 50 g posiekanych orzechów pekan Bakalland (można zastąpić włoskimi lub laskowymi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jabłka umyj i odetnij ich wierzchołki, które posłużą jako "pokrywki". Wydrąż wnętrze jabłek, zostawiając około 1 cm miąższu od krawędzi, aby jabłka zachowały swój kształt podczas pieczenia.

KROK 2: W małym rondelku rozpuść masło, dodaj płatki owsiane, miód, cynamon, brązowy cukier, cukier waniliowy Delecta oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj posiekane orzechy pekan i ewentualnie rodzynki lub żurawinę. Podsmażaj mieszankę na średnim ogniu przez kilka minut, aż płatki lekko się zarumienią i zaczną pachnieć.

KROK 3: Nałóż przygotowaną mieszankę do wydrążonych jabłek, wypełniając je po brzegi. Na wierzchu każdej porcji dodaj kilka całych orzechów dla ozdoby i przykryj "pokrywką" z jabłka, którą wcześniej odcięłaś.

KROK 4: Umieść nadziane jabłka w naczyniu żaroodpornym i wlej na dno odrobinę wody, aby zapobiec przypalaniu. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25–30 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nadal będą trzymały formę.

KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika odstaw jabłka na kilka minut, aby nie były zbyt gorące do podania. Podawaj je na ciepło, polane dodatkowym miodem lub syropem klonowym, jeśli lubisz słodsze desery.

Pieczone jabłka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+