Składniki
Ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 360 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 jaja
- 160 g cukru
- 240 g masła
- 1 cytryna
Do dekoracji:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Formę do babki smarujemy masłem i prószymy mąką.
KROK 2: Łączymy suche składniki i mieszamy.
KROK 3: Wbijamy do nich jaja i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Powoli, ciągle mieszając, dolewamy roztopione masło i sok z cytryny.
KROK 4: Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 45-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika.
KROK 5: Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody. Polewamy babkę lukrem.