Piaskowa babka poznańska - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Do dekoracji:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Formę do babki smarujemy masłem i prószymy mąką.

KROK 2: Łączymy suche składniki i mieszamy.

KROK 3: Wbijamy do nich jaja i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Powoli, ciągle mieszając, dolewamy roztopione masło i sok z cytryny.

KROK 4: Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 45-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika.

KROK 5: Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody. Polewamy babkę lukrem.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy