45min 10 porcji Łatwy 3h
Pasjanse
Pasjanse

Pasjanse

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować pasjanse?

Proste ciasteczka pochodzące z przepisu krakowskiego cukiernika. Musicie spróbować!

  1. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
  2. Ubijamy białka i w połowie wlewamy na dwa razy ciepły syrop, cały czas ubijając.
  3. Na koniec dodajemy przesianą mąkę na dwa razy (najpierw połowę mąki i dokładnie mieszamy, potem drugą połowę i ponownie dokładnie mieszamy).
  4. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki w kształcie literki M.
  5. Odstawiamy do wyschnięcia na kilka godzin.
  6. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200ºC (bez termoobiegu) przez około 10 minut, aż beziki się lekko zrumienią.

Polecamy wypróbować inne kształty – na pewno pomogą nam w ich tworzeniu najmłodsi domownicy. 🙂

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: