Panna cotta z truskawkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Mus truskawkowy:

Dekoracja:

  • świeże truskawki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj panna cottę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na około 5 minut, aby napęczniała. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z cukrem i wanilią, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj napęczniałą żelatynę do ciepłej śmietany i mieszaj, aż się rozpuści.

KROK 2: Rozlej panna cottę do szklanek lub foremek, pozostawiając miejsce na mus truskawkowy. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż stężeje.

KROK 3: Przygotuj mus truskawkowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na około 5 minut. Truskawki zmiksuj na gładko z cukrem. Podgrzej lekko część musu truskawkowego, nie doprowadzając do wrzenia, i dodaj do niego napęczniałą żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Połącz z resztą musu.

KROK 4: Delikatnie wyłóż mus truskawkowy na stężałą warstwę panna cotty. Wstaw do lodówki na kolejne 1-2 godziny, aż mus stężeje.

KROK 5: Przed podaniem udekoruj każdą porcję świeżymi truskawkami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy