Panna cotta z musem z suszonych owoców
Składniki
- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 mała laska wanilii
- 50 g cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
- sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie
KROK 1: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej ziarenka.
KROK 2: Śmietanę wlewamy do średniego (najlepiej teflonowego lub ceramicznego) rondla, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę.
KROK 3: Całość gotujemy na niewielkim ogniu, powoli doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając. Żelatynę wlewamy do śmietany.
KROK 4: Masę waniliową mieszamy i rozlewamy do kokilek posmarowanych oliwą. Następnie kokilki odstawiamy do wystudzenia i chłodne wstawiamy do lodówki do stężenia (około 2-3 godziny).
KROK 5: Suszone owoce podgrzewamy na parze, a następnie blendujemy z sokiem pomarańczowym.
KROK 6: Na talerz wykładamy mus z owoców a na nim układamy wyciągniętą z kokilki panna cottę. Wierzch deseru dekorujemy świeżym owocem np. winogronem czy żurawiną i ulubionym pikiem.