Panna cotta z kroplą prosecco i kolorowymi malinami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie Panna Cotty z musem malinowym Delecta
- 500 ml śmietanki 30–36%
- 50 ml prosecco
- 75 ml wody
- 300 g malin żółtych i czerwonych
- świeża mięta
Przygotowanie
Inspiruj się włoskimi smakami i stwórz elegancki deser jak z najlepszej kawiarni!
- 4 szklanki ustawiamy tak, by stabilnie stały w pozycji pochylonej (np. na tacce z wysokim rantem).
- Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, a następnie ją podgrzewamy.
- Wsypujemy zawartość torebki z panna cottą, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zagotowaniu przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i wlewamy do przygotowanych szklanek. Poziom płynu będzie nachylony w stosunku do dna szklanek – chcemy, aby zastygł w taki sposób.
- Po wystudzeniu przekładamy delikatnie tackę ze szklankami do lodówki na 4 godziny.
- Przed podaniem przygotowujemy sos, łączymy 50 ml prosecco i 75 ml zimnej wody.
- Do płynu wsypujemy gotową mieszankę z sosem, energicznie mieszając.
- Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Nakładamy na zastygniętą panna cottę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 5 minut.
- Schłodzony deser przed podaniem dekorujemy garścią kolorowych malin i świeżą miętą.
Linia La Chocolatiere to inspiracja z najlepszych kawiarni. Małe porcje, które pozwolą na chwilę przyjemności. Spróbuj, jakie to proste i pyszne!