Składniki
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 5 g drożdży Delecta
- 350 ml mleka
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Pampuchy, czyli kluski na parze, to delikatne bułeczki, które znamy z przepisów naszych babć. Palce lizać!
- Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z solą, cukrem, suchymi drożdżami, ciepłym mlekiem i oliwą.
- Ciasto wyrabiamy, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
- Następnie przekładamy je do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 15 równych części i formujemy z każdej średniej wielkości bułeczki.
- Układamy je na blacie wysypanym mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut.
- W międzyczasie zagotowujemy wodę do parowania klusek w garnku do gotowania na parze. Jeśli nie macie takiego garnka, wystarczy duży garnek owiązać gazą lub ściereczką.
- Wyrośnięte kluski układamy na wkładce w garnku zostawiając między nimi nieco odstępu.
- Przykrywamy i parujemy przez 10 minut.
- Lekko przestudzone serwujemy z ulubionymi dodatkami i okolicznościowym pikiem.
Podane z cukrem pudrem, kakao czy z jogurtem? A może jeszcze z czymś innym? Zawsze będą znakomite!