fbpx
Pampuchy babci Filipa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pampuchy babci Filipa
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g drożdży Delecta
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Pampuchy, czyli kluski na parze, to delikatne bułeczki, które znamy z przepisów naszych babć. Palce lizać!

  1. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z solą, cukrem, suchymi drożdżami, ciepłym mlekiem i oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
  3. Następnie przekładamy je do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 15 równych części i formujemy z każdej średniej wielkości bułeczki.
  5. Układamy je na blacie wysypanym mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut.
  6. W międzyczasie zagotowujemy wodę do parowania klusek w garnku do gotowania na parze. Jeśli nie macie takiego garnka, wystarczy duży garnek owiązać gazą lub ściereczką.
  7. Wyrośnięte kluski układamy na wkładce w garnku zostawiając między nimi nieco odstępu.
  8. Przykrywamy i parujemy przez 10 minut.
  9. Lekko przestudzone serwujemy z ulubionymi dodatkami i okolicznościowym pikiem.

Podane z cukrem pudrem, kakao czy z jogurtem? A może jeszcze z czymś innym? Zawsze będą znakomite!

Pampuchy babci Filipa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+