Składniki
Ciasto:- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 opakowania drożdży instant Delecta
- 1 duże jajko
- ½ szklanki letniego mleka
- ⅕ szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 30 g stopionego masła
- olej do smażenia
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- różne smaki posypek Decorada Delecta
Przygotowanie
Znamy je z amerykańskich filmów i seriali i nieco różnią się w smaku od naszych klasycznych pączków. Spróbujcie czy donuty przypadną wam do gustu!
- Przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy z drożdżami instant Delecta.
- Dodajemy jajko, mleko, cukier, sól i wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło.
- Wyrabiamy ciasto mikserem (najlepiej końcówką „hak”), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy i odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm na blacie oprószonym mąką.
- Wykrawamy w nim kółka o średnicy około 7 cm.
- W kółkach wykrawamy jeszcze mniejsze dziurki. Uformowane ciasto odkładamy na blachę oprószoną mąką, aż podwoi objętość (około 30 minut).
- Smażymy pączki w garnku na rozgrzanym oleju, z dwóch stron, aż się zarumienią.
- Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier.
- Gotowe pączki smarujemy lukrem i dekorujemy posypkami Decorada Delecta.
Teraz możecie poczuć się jak z filmu! :) Wybraliście już swój ulubiony smak posypki?