1h 30min 12 porcji Średni
Rogalik z wiśniami z Chojnic
Rogalik z wiśniami z Chojnic

Rogalik z wiśniami z Chojnic

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • cukier puder
  • woda

Nadzienie:

  • wiśnie

Jak przygotować rogalik z wiśniami z Chojnic?

Rumiany półksiężyc z ciasta w połączeniu z kwaskowymi wiśniami i słodkim lukrem jest jak kawałek gwieździstego nieba na talerzu. Po protu nieziemski!

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 160oC (bez termoobiegu).
  2. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże i śmietanę.
  3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, po 4 minutach dodajemy masło i wyrabiamy dalej około 3 minut.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia około 30-40 min.
  5. Wiśnie bez pestek gotujemy, niech odparują.
  6. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na trójkąty.
  7. Na każdym kładziemy łyżkę wiśni i zwijamy w rogalik.
  8. Wykładamy rogaliki na blachę i pieczemy 30 minut.
  9. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Rogaliki polewamy lukrem.
  11. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: