Owocowa królowa - karpatka z truskawkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 200 g masła
- 1 kg truskawek
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie
Wybór królowej ciast nie jest prosty, ale ta karpatka z truskawkami z pewnością na taki tytuł zasługuje. Przekonajcie się sami!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Trzy tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy, tak by powstały 3 blaty.
- Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
- Truskawki myjemy i suszymy.
- Połowę truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko, aby uzyskać 500 ml gładkiego purée truskawkowego.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml truskawkowego purée.
- Pozostałą część masy truskawkowej gotujemy i dodajemy do niej rozprowadzony krem.
- Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Miksujemy wystudzoną masę, dodając do niej porcjami miękką margarynę lub masło.
- Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki.
- Pierwszą warstwę wystudzonego ciasta przekładamy przygotowanym kremem i kilkoma truskawkami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasta i powtarzamy czynność.
- Na wierzchu ciasta układamy truskawki i dekorujemy całość listkami mięty.
- Zdobimy pikiem.
Przyznacie, że truskawkowa korona idealnie wieńczy tę karpatkę.