Ciasto jogurtowe z morelami

1 h 30 min12 porcji

Składniki

Ciasto:

  • ciasto jogurtowe Delecta
  • 4 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 175 g margazyny Kasia
  • 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy

Nadzienie:

Jak przygotować Ciasto jogurtowe z morelami?

Smaków, z którymi można połączyć morele jest kilka, jednak jest nuta zapachowa, o której w połączeniu z morelą nigdy nie myślałam – lawenda. Moja propozycja na dziś to ciasto jogurtowe z morelami i nutą lawendy.

Przygotowuję kwadratową formę. Wsypuję zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodaję jaja, jogurt i margarynę, a następnie miksuję (mieszadła świderki) około 5 minut. Na koniec dorzucam do ciasta 1 łyżeczkę suszonej lawendy i mieszam dokładnie. Gotową masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układam pokrojone na pół morele. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.

Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych przygotowuję kruszonkę, którą rozcieram w palcach i na 10 minut przed końcem pieczenia wysypuje na wierzchu ciasta.

Wypiek dekoruje gałązkami lawendy. Jeśli zdążycie przełożyć ciasto na talerzyki, zanim zniknie jeszcze ciepłe, możecie podać je z lodami waniliowymi.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz