fbpx
Oponki serowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Oponki serowe
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 20-25
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu (może być półtłusty, ale dobrze odciśnięty z nadmiaru wody)
  • 2 szklanki mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta  
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Twaróg przeciśnij przez praskę lub zmiel, aby był gładki.

KROK 2: W dużej misce połącz twaróg, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i spirytus. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć ciasto – powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki.

KROK 3: Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm na lekko oprószonej mąką powierzchni. Szklanką wycinaj krążki, a mniejszą nakrętką lub kieliszkiem zrób dziurki w środku, tworząc kształt oponek. Resztki ciasta ponownie zagnieć i powtórz wycinanie

KROK 4: Rozgrzej olej w szerokim garnku lub głębokiej patelni do temperatury około 170°C (wrzuć kawałek ciasta – jeśli wypłynie i zacznie się smażyć, olej jest gotowy). Smaż oponki partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Wyjmij je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp oponki cukrem pudrem i podawaj ciepłe.

 

Oponki serowe - Delektujemy.pl

Oponki serowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+