25min 2 porcje Łatwy
Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować omlet biszkoptowy?

Sezon jabłkowy w pełni, wypieków jabłkowych w głowie i w notatkach cała masa, więc co powiecie na coś zupełnie nowego? Pora na aromatyczne śniadanie – omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami!

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i karmelizujemy jabłka, dodając miód oraz listki tymianku.
  3. Orzechy podprażamy na patelni teflonowej, a gdy wystygną usuwamy skórki.
  4. Żółtka oddzielamy od białek.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę.
  6. Kiedy masa białkowa jest gotowa dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy.
  7. Na dwóch niewielkich patelniach rozgrzewamy po łyżce oliwy i smażymy równolegle dwa omlety, po około 3 minuty z każdej strony.
  8. Na usmażonych, rumianych omletach układamy karmelizowane jabłka i posypujemy prażonymi orzechami.
  9. Dekorujemy pikiem.

Pyszności na początek dnia!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: