Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
25 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 20 g orzechów laskowych Bakalland
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 średnie; kwaskowe jabłka
- 2 łyżki miodu gryczanego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 4 jajka
- 15 g masła
- 15 g oliwy
- 1 kopiata łyżka maki pszennej
Przygotowanie
Sezon jabłkowy w pełni, wypieków jabłkowych w głowie i w notatkach cała masa, więc co powiecie na coś zupełnie nowego? Pora na aromatyczne śniadanie - omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami!
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i karmelizujemy jabłka, dodając miód oraz listki tymianku.
- Orzechy podprażamy na patelni teflonowej, a gdy wystygną usuwamy skórki.
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę.
- Kiedy masa białkowa jest gotowa dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy.
- Na dwóch niewielkich patelniach rozgrzewamy po łyżce oliwy i smażymy równolegle dwa omlety, po około 3 minuty z każdej strony.
- Na usmażonych, rumianych omletach układamy karmelizowane jabłka i posypujemy prażonymi orzechami.
- Dekorujemy pikiem.
Pyszności na początek dnia!