Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Sezon jabłkowy w pełni, wypieków jabłkowych w głowie i w notatkach cała masa, więc co powiecie na coś zupełnie nowego? Pora na aromatyczne śniadanie - omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami!

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i karmelizujemy jabłka, dodając miód oraz listki tymianku.
  3. Orzechy podprażamy na patelni teflonowej, a gdy wystygną usuwamy skórki.
  4. Żółtka oddzielamy od białek.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę.
  6. Kiedy masa białkowa jest gotowa dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy.
  7. Na dwóch niewielkich patelniach rozgrzewamy po łyżce oliwy i smażymy równolegle dwa omlety, po około 3 minuty z każdej strony.
  8. Na usmażonych, rumianych omletach układamy karmelizowane jabłka i posypujemy prażonymi orzechami.
  9. Dekorujemy pikiem.

Pyszności na początek dnia!

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy