PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Fluffy Pancakes z sosem waniliowym
Składniki
Na pancakes:
- 2 żółtka z jajka, wielkość L
- 3 białka z jajka, wielkość L
- 30 ml mleka 3,2%
- 35 g cukru
- 28 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Na sos waniliowy:
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka łyżeczka skrobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego Delecta
Do dekoracji:
- Świeże maliny lub inne owoce
Przygotowanie
KROK 1: Sos waniliowy: 150 ml mleka i 150 ml śmietanki zagotuj z cukrami. pozostałe mleko i śmietankę wymieszaj z żółtkiem i skrobią - wlej połowę gorącego mleka ze śmietanką w celu zahartowania żółtka i ponownie przelej całość do garnka. Podgrzewaj aż do zagotowania cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę do zgęstnienia.
KROK 2: Pancakes: Żółtka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia połącz. Ubij białka z cukrem na sztywno. Dodaj do masy z żółtkiem Ok. 2 łyżek - delikatnie wymieszaj a następnie dodaj resztę piany i wymieszaj.
KROK 3: Patelnię delikatnie posmaruj masłem klarowanym i wyłóż za pomocą rękawa cukierniczego dosyć wysokie porcje ciasta. Patelnię przykryj i podgrzewaj na małej mocy palnika, każdy placuszek po kilka minut z każdej strony. Placki muszą się smażyć wolno, by w środku ciasto nie było surowe.
KROK 4: Gotowe placki polej sosem i udekoruj owocami.