Omlet biszkoptowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

KROK 2: Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

KROK 3: Dodaj ubite białka do masy żółtkowej, delikatnie mieszając od dołu do góry, aby nie zniszczyć struktury piany.

KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej. Gdy będzie gorące, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.

KROK 5: Delikatnie odwróć omlet na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Smaż kolejne 2 minuty, aż obie strony będą złoto-brązowe. Dodaj swoje ulubione dodatki: dżem, świeże owoce, syrop klonowy, krem czekoladowy czy orzechy. 

Pamiętaj, omlet biszkoptowy jest delikatny, więc obracaj go ostrożnie. Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy