fbpx
Odrywany chlebek cynamonowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Odrywany chlebek cynamonowy
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży Delecta  
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

PRZEPIS NA FORMĘ KEKSÓWKĘ

KROK 1: Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Mleko podgrzej, aby było ciepłe. W misce umieść mąkę, drożdże, cukier oraz sól i wymieszaj. Dodaj jajka, roztopione masło oraz ciepłe mleko i wyrób ciasto drożdżowe najlepiej robotem lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę do podwojenia objętości.


KROK 2: Keksówkę o długości 25 cm wysmaruj masłem. Masło na nadzienie rozpuść i odstaw. Cukier wymieszaj z cynamonem. 

KROK 3: Wyrośnięte ciasto umieść na blacie podsypanym mąką i rozwałkuj na duży prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm. Następnie posmaruj roztopionym masłem i równomiernie posyp cukrem z cynamonem. 

KROK 4: Ciasto pokrój na 6 równych pasków i każdy pasek ułóż jeden na drugim stroną z cukrem do góry. Następnie pokrój ciasto w poprzek na 6 prostokątnych kawałków. Kawałki ciasta układaj bokiem jeden obok drugiego w przygotowanej keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia. 

KROK 5: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 30-35 minut. Ostudź na kratce. 

Odrywany chlebek cynamonowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+