
Składniki
Masa:- 250 g cukru
- 50 ml wody
- 100 g miodu
- 3 łyżki syropu złocistego*
- 4 białka
- 2 arkusze suchych wafli
- miks bakalii; np. Mieszanka bakaliowa Bakalland
Przygotowanie
Nugat to deser doskonały. Słodki, dodający energii, w sam raz na mały gryz, jak i wielką ucztę. Nugat jest po prostu wspaniały!
- W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem na syrop.
- Dodajemy miód, mieszamy, lekko podgrzewamy, by miód się roztopił.
- Dodajemy złocisty syrop i mieszamy.
- Zaczynamy ubijać białka, w połowie wlewamy stopniowo słodki syrop, cały czas ubijając.
- Na koniec możemy dodać ulubione bakalie, nie za dużo, by nie obciążyć masy.
- W foremkę przekładamy wafel, układamy na nim gotowy nugat i przykrywamy drugim waflem.
- Odstawiamy do lodówki, tak by masa stężała.
- Gotowy nugat wyjmujemy z lodówki i kroimy w kwadraty.
- Dekorujemy każdy kawałek pikiem.
Wolicie kosztować małymi kawałkami czy od razu odkrawacie wielki kawał? * Gotowy Golden Syrup do kupienia w sklepach spożywczych.
Dobra rada
żyj termometru cukierniczego, aby upewnić się, że syrop cukrowy osiąga odpowiednią temperaturę (około 140 stopni C). Dzięki temu nugat będzie miał odpowiednią konsystencję.
Nugat to deser idealny na różne okazje, takie jak święta, uroczystości rodzinne czy spotkania towarzyskie. Charakteryzuje się słodkim smakiem dzięki połączeniu miodu, cukru i syropu złocistego, a dodatki bakaliowe nadają mu wyjątkowy charakter i teksturę. Nugat jest lekki i chrupiący, a jednocześnie bardzo sycący, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako mała przekąska lub element większego deseru.