Składniki
Masa:- 250 g cukru
- 50 ml wody
- 100 g miodu
- 3 łyżki syropu złocistego*
- 4 białka
- 2 arkusze suchych wafli
- miks bakalii; np. Mieszanka bakaliowa Bakalland
Przygotowanie
Nugat to deser doskonały. Słodki, dodający energii, w sam raz na mały gryz, jak i wielką ucztę. Nugat jest po prostu wspaniały!
- W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem na syrop.
- Dodajemy miód, mieszamy, lekko podgrzewamy, by miód się roztopił.
- Dodajemy złocisty syrop i mieszamy.
- Zaczynamy ubijać białka, w połowie wlewamy stopniowo słodki syrop, cały czas ubijając.
- Na koniec możemy dodać ulubione bakalie, nie za dużo, by nie obciążyć masy.
- W foremkę przekładamy wafel, układamy na nim gotowy nugat i przykrywamy drugim waflem.
- Odstawiamy do lodówki, tak by masa stężała.
- Gotowy nugat wyjmujemy z lodówki i kroimy w kwadraty.
- Dekorujemy każdy kawałek pikiem.
Wolicie kosztować małymi kawałkami czy od razu odkrawacie wielki kawał? * Gotowy Golden Syrup do kupienia w sklepach spożywczych.
Nugat to deser idealny na różne okazje, takie jak święta, uroczystości rodzinne czy spotkania towarzyskie. Charakteryzuje się słodkim smakiem dzięki połączeniu miodu, cukru i syropu złocistego, a dodatki bakaliowe nadają mu wyjątkowy charakter i teksturę. Nugat jest lekki i chrupiący, a jednocześnie bardzo sycący, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako mała przekąska lub element większego deseru.
Dobra rada:
żyj termometru cukierniczego, aby upewnić się, że syrop cukrowy osiąga odpowiednią temperaturę (około 140 stopni C). Dzięki temu nugat będzie miał odpowiednią konsystencję.