Mus z jabłek na zimę - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4x250 ml
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. Granny Smith)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta

Przygotowanie

Krok 1: Umieść jabłka w garnku, zdejmij skórkę, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wrzuć je do garnka razem z sokiem z cytryny.

Krok 2: Dodaj cukier, cynamon i ekstrakt z wanilii do garnka z jabłkami. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem, gotując przez około 15-20 minut, aż jabłka zmiękną.

Krok 3: Gdy jabłka są miękkie, zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.

Krok 4: Przełóż masę jabłkową do blendera i zmiksuj ją na gładki mus. Możesz również użyć tłuczka do ziemniaków, jeśli nie masz blendera.

Krok 5: Po zmiksowaniu, dodaj gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż mus do słoików, zakręć je i umieść w lodówce.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy