Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą

1 h 4 porcjeŁatwy

Składniki

  • 1 kg pomarańczy
  • 220 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 30 g świeżego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie dżemixu uniwersalnego Delecta w proporcji 3:1
Pobierz piki

Jak przygotować Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą?

Na studiach moją najlepszą przyjaciółką była Magda. Leniwe zimowe wieczory spędzałyśmy schowane pod kocem, oglądając ulubione filmy i seriale, zajadając się konfiturą przysyłaną przez jej babcię. Łyżeczka na odwagę, kiedy film trzymał nas w napięciu, kolejna na otarcie łez, gdy amant odrzucił zaloty naszej ulubionej bohaterki…i tak do końca słoika! Nie mam wątpliwości, że konfitura uratowała nam niejeden wieczór. Właśnie dlatego spotykam się dzisiaj z Magdą na przyrządzaniu konfitury pomarańczowej z uroczymi pikami, by podziękować naszym babciom za wszystkie cudowne wspomnienia.

Jak przygotować Konfiturę z pomarańczy z imbirem i kurkumą?

Pomarańcze i cytryny obieram, kroję w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzam i kroję w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskam sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodaję starty imbir i kurkumę. Następnie wsypuję dżemix, podgrzewam z dodatkiem soku limonki i wody, po czym ciągle mieszam aż całość się zagotuje. Na koniec dodaję cukier, gotując jeszcze chwilę.

Przygotowaną konfiturę ściągam z ognia i przekładam do słoiczków.

Średnia: 3,80 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...