20min 4 porcje Łatwy 2h
Mus karmelowy z jadalną ziemią i prażonymi migdałami

Mus karmelowy z jadalną ziemią i prażonymi migdałami

Składniki

Jak przygotować mus karmelowy z jadalną ziemią?

Małe porcje deserów to szał imprez. Dzięki temu możesz spróbować kilku i nie mieć wyrzutów sumienia.

  1. Przygotowujemy karmelizowane migdały.
  2. Na patelni, na małej mocy rozpuszczamy 2 łyżki cukru (nie mieszamy na tym etapie), dodajemy migdały i prażymy ok. 4 minuty, aż cukier oblepi ich powierzchnię, odkładamy do ostygnięcia.
  3. Ciasteczka i mak umieszczamy w moździerzu i rozdrabniamy na drobne okruszki, wsypujemy je na spód słoiczków.
  4. Następnie przyrządzamy mus wg instrukcji z opakowania: miksujemy zawartość torebki z serkiem mascarpone i mlekiem.
  5. Mus przekładamy do słoiczków na warstwę “ziemi” (można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego bez żadnej końcówki, tak aby nie ubrudzić ścianek słoiczków).
  6. Przygotowujemy polewę, podgrzewając krople czekoladowe z dodatkiem mleka.
  7. Rozpuszczoną polewę studzimy a następnie polewamy nią mus.
  8. Na wierzchu deserków układamy chrupiące karmelizowane migdały.

Mus karmelowy w nowoczesnym podaniu to nasza propozycja na popołudnie czy imprezę. Nowe produkty z linii La Chocolatiere to mistrzowskie podejście do wykwintnych deserów w domu.

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 84