Jak przygotować mus karmelowy z jadalną ziemią?
Małe porcje deserów to szał imprez. Dzięki temu możesz spróbować kilku i nie mieć wyrzutów sumienia.
- Przygotowujemy karmelizowane migdały.
- Na patelni, na małej mocy rozpuszczamy 2 łyżki cukru (nie mieszamy na tym etapie), dodajemy migdały i prażymy ok. 4 minuty, aż cukier oblepi ich powierzchnię, odkładamy do ostygnięcia.
- Ciasteczka i mak umieszczamy w moździerzu i rozdrabniamy na drobne okruszki, wsypujemy je na spód słoiczków.
- Następnie przyrządzamy mus wg instrukcji z opakowania: miksujemy zawartość torebki z serkiem mascarpone i mlekiem.
- Mus przekładamy do słoiczków na warstwę “ziemi” (można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego bez żadnej końcówki, tak aby nie ubrudzić ścianek słoiczków).
- Przygotowujemy polewę, podgrzewając krople czekoladowe z dodatkiem mleka.
- Rozpuszczoną polewę studzimy a następnie polewamy nią mus.
- Na wierzchu deserków układamy chrupiące karmelizowane migdały.
Mus karmelowy w nowoczesnym podaniu to nasza propozycja na popołudnie czy imprezę. Nowe produkty z linii La Chocolatiere to mistrzowskie podejście do wykwintnych deserów w domu.