30min 4 porcje Średni 2h
Mus karmelowy z czekoladą i karmelizowanymi orzechami

Mus karmelowy z czekoladą i karmelizowanymi orzechami

Składniki

Jak przygotować mus karmelowy z orzechami?

Mus karmelowy z roztopionymi kroplami czekolady to istne szaleństwo smaków. Przekonaj się, przygotuj mus z orzechami i zaskocz rodzinę pysznym deserem.

  1. Do garnka przełóż serek mascarpone, a następnie dolewaj małymi porcjami mleko, jednocześnie mieszając mikserem na wysokich obrotach ok. 2 min.
  2. Wysypuj powoli zawartość torebki z musem karmelowym i miksuj przez 2 minuty.
  3. Następnie przyrządź czekoladę.
  4. Do garnka wlej mleko i wsyp zawartość torebki z kropelkami czekolady.
  5. Podgrzewaj na wolnym ogniu, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Odczekaj 10 minut, aby czekolada ostygła.
  7. Przygotuj orzechy: na patelni rozpuść cukier, następnie dodaj orzechy włoskie i orzechy nerkowca Bakalland i podgrzewaj jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając.
  8. Orzechy również przestudź, zanim ułożysz je na kremie.
  9. Do szklanek lub słoiczków nakładaj warstwy musu, przekładając je warstwą roztopionej czekolady (naprzemiennie 2-3 warstwy). Wierzch udekoruj karmelizowanymi orzechami.

Mocno karmelowy mus przełożony orzechami i roztopioną czekoladą. Deser mistrzów. Poczuj się jak w najlepszej cukierni i bądź wirtuozem deserów w swoim domu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...