Składniki
Składniki:- 250g malin
- 100g czekolady
- 200g śmietany 30%
- 1 białko
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- mięta do dekoracji
Przygotowanie
Kojarzycie verine czyli małe deserki, które coraz częściej można dostać w cukierniach, a królują na Pinterest? Zwyczaj ten przywędrował z Francji, gdzie podane w ten sposób desery są bardzo popularne. Idealnie sprawdzą się na pikniku lub jako przekąska w słoiczku na rowerową wycieczkę!
- Czekoladę wraz ze śmietaną umieszczamy w rondlu i podgrzewamy do rozpuszczania.
- Następnie studzimy i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno mikserem, za pomocą rózgi.
- Białko ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym i dodajemy do masy czekoladowej, a następnie całość mieszamy.
- Maliny blendujemy (kilka zostawiamy do dekoracji) i nakładamy do słoiczka.
- Na wierzch kładziemy masę czekoladową, owoce, tworząc warstwy.
- Deser wykańczamy listkiem mięty.
- Dekorujemy pikiem.
Mus świetnie nadaje się do zakręcenia i przeniesienia w koszyku piknikowym :)