Muffiny marchewkowe z kremem śmietanowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 100 g cukru
- 75 ml oleju
- 2 jajka
- 130 g marchewki startej na małych oczkach
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g rodzynek Bakalland
- 330 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 serek śmietankowy
Przygotowanie
Smacznie znaczy zdrowo! A muffiny marchewkowe z pewnością do zdrowych należą. Jesteście ciekawi czy są smaczne?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
- Jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy na puch.
- Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając - na niskich obrotach.
- Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz drobno posiekaną czekoladę, całość dokładnie mieszamy.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
- Dodajemy szczyptę soli i powoli mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
- Masę przelewamy do papilotek do 2/3 wysokości.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, około 25 minut. Studzimy.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- Dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek śmietankowy.
- Masę przekładamy do szprycy i wykładamy na muffinki.
- Wierzch posypujemy suszoną żurawiną.
- Dekorujemy pikiem.
Są nie tylko smaczne, ale wręcz pyszne.