Jak przygotować muffiny marchewkowe z kremem śmietanowym?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Smacznie znaczy zdrowo! A muffiny marchewkowe z pewnością do zdrowych należą. Jesteście ciekawi czy są smaczne?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
- Jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy na puch.
- Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając – na niskich obrotach.
- Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz drobno posiekaną czekoladę, całość dokładnie mieszamy.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
- Dodajemy szczyptę soli i powoli mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
- Masę przelewamy do papilotek do 2/3 wysokości.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, około 25 minut. Studzimy.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- Dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek śmietankowy.
- Masę przekładamy do szprycy i wykładamy na muffinki.
- Wierzch posypujemy suszoną żurawiną.
- Dekorujemy pikiem.
Są nie tylko smaczne, ale wręcz pyszne.