2h 15 porcji Łatwy
Muffiny marchewkowe z kremem śmietanowym
Muffiny marchewkowe z kremem śmietanowym

Muffiny marchewkowe z kremem śmietanowym

Składniki

Ciasto:

  • 100 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka
  • 130 g marchewki startej na małych oczkach
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g rodzynek Bakalland

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 serek śmietankowy

Dekoracja:

Jak przygotować muffiny marchewkowe z kremem śmietanowym?

Smacznie znaczy zdrowo! A muffiny marchewkowe z pewnością do zdrowych należą. Jesteście ciekawi czy są smaczne?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
  3. Jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy na puch.
  4. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając – na niskich obrotach.
  5. Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz drobno posiekaną czekoladę, całość dokładnie mieszamy.
  6. Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
  7. Dodajemy szczyptę soli i powoli mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
  8. Masę przelewamy do papilotek do 2/3 wysokości.
  9. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, około 25 minut. Studzimy.
  10. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  11. Dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek śmietankowy.
  12. Masę przekładamy do szprycy i wykładamy na muffinki.
  13. Wierzch posypujemy suszoną żurawiną.
  14. Dekorujemy pikiem.

Są nie tylko smaczne, ale wręcz pyszne.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...