PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Mini red velvet - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Ciasto:

  • 125 ml maślanki w temp. pokojowe
  • 65 g miękkiego masła
  • jajko
  • 110 ml oleju
  • 150 g cukru
  • łyżeczka kakao
  • 180 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu

Krem:

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Miękkie masło miksuj przez kilka minut aż będzie prawie białe. Wsyp cukier i dodaj jajko - ponownie wszystko zmiksuj.  Wlej maślankę, olej - zmiksuj. Dodaj barwnik i połącz go z resztą składników do uzyskania jednolitego koloru. 
 
KROK 2: Przesiej przez sito mąkę, sodę i kakao - wymieszaj. Wsyp w 3 partiach do masy maślanej i dobrze połącz. 
 
KROK 3: Ciasto przełóż do formy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia  i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40-45 minut 180 stopni ( funkcja góra - dół). 
 
KROK 4: Miękkie masło miksuj przez kilka minut. Wsyp cukier puder i wlej aromat - dobrze połącz. Dodaj serek i na najmniejszych obrotach miksera połącz lub wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. 
 
KROK 5: Z wystudzonego ciasta odkrój górę by go wyrównać a następnie wykrój 4 krążki. Wyciśnij na każdy krążek krem za pomocą rękawa cukierniczego a do środka nałóż konfiturę. Przykryj drugim krążkiem i udekoruj według uznania. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy