

Mazurek wielkanocny kajmakowy z posypką - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
8-10
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Kruchy spód:
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie i dekoracja:
Przygotowanie
KROK 1: Spód: Zimne masło pokrój w kostkę i włóż do miski, dodaj mąkę, sól, jajko oraz cukier i wyrób ciasto. Wylep ciastem dno formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Ostudź.
KROK 2: Na przygotowany spód wyłóż masę kajmakową i wyrównaj górę szpatułką. Wierzch mazurka udekoruj przy użyciu fajnych pisaków Delecta i dekoracji Słoneczna Łąka.