Mazurek pistacjowy z kremem cytrynowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki wody
  • szczypta soli

Warstwa pistacjowa:

Krem cytrynowy:

  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Przygotowanie

KROK 1: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Około 3/5 rozwałkować, wykroić kształt wieńca. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć je na rantach mazurka. Schłodzić w lodówce przez 30 minut, nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180C przez około 25 minut (na lekko złoty kolor). Ostudzić.

KROK 2: Przygotować krem cytrynowy. W garnuszku umieścić sok i skórkę z cytryny, cukier oraz masło, podgrzać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z jajkiem i żółtkiem, dodać kilka łyżek masy z garnuszka, wymieszać, a następnie wlać całość do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

KROK 3: Pistacje obrać z łupinek, rozgnieść na drobno w moździerzu lub zmiksować blenderem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać pistacje, wymieszać. Wyłożyć krem na spód mazurka. Następnie nałożyć krem cytrynowy.

KROK 4: Lukier wymieszać z wodą, przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch mazurka, oprószyć posiekanymi pistacjami. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy