Mazurek pistacjowy z kremem cytrynowym
Składniki
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki wody
- szczypta soli
Warstwa pistacjowa:
- 200 g serka mascarpone
- 65 g cukru pudru
- 2 opakowania pistacji Bakalland
Krem cytrynowy:
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
Dekoracja:
Przygotowanie
KROK 1: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Około 3/5 rozwałkować, wykroić kształt wieńca. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć je na rantach mazurka. Schłodzić w lodówce przez 30 minut, nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180C przez około 25 minut (na lekko złoty kolor). Ostudzić.
KROK 2: Przygotować krem cytrynowy. W garnuszku umieścić sok i skórkę z cytryny, cukier oraz masło, podgrzać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z jajkiem i żółtkiem, dodać kilka łyżek masy z garnuszka, wymieszać, a następnie wlać całość do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
KROK 3: Pistacje obrać z łupinek, rozgnieść na drobno w moździerzu lub zmiksować blenderem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać pistacje, wymieszać. Wyłożyć krem na spód mazurka. Następnie nałożyć krem cytrynowy.
KROK 4: Lukier wymieszać z wodą, przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch mazurka, oprószyć posiekanymi pistacjami.