Składniki
Ciasto:- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- 140 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jaja
- 2 łyżki rumu
- orzechy włoskie Chandler Bakalland (ładne połówki)
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
Wielkanoc to czas, w którym możemy spotkać się w rodzinnym gronie przy stole zastawionym smakołykami. Mazurek orzechowy z koroną zrobioną z orzechów włoskich zwieńczy świąteczną ucztę.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, żółtka i śmietanę.
- Zagniatamy ciasto, następnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Miksujemy orzechy włoskie na gładką masę.
- Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jaja, rum i zmielone orzechy.
- Wałkujemy ciasto na 1,5 cm, przekładamy do formy i pieczemy 15 minut.
- Wyjmujemy formę z piekarnika i dodajemy masę orzechową.
- Pieczemy około 25-30 minut, a po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.
- Na suchej patelni prażymy orzechy przez kilka minut.
- Wyjmujemy orzechy, wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
- Czekamy, aż całość się rozpuści i zrobi się karmel.
- Z powrotem dodajemy orzechy i obtaczamy je w karmelu.
- Ostrożnie przekładamy orzechy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
- Wierzch ciasta wykładamy orzechami w karmelu.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Słodki, orzechowy smak, który wprost rozpływa się w ustach. Smacznego!