Składniki
Ciasto kruche:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnej margaryny lub masła
Galaretka:
- 3 galaretki malinowe Delecta
- 1 l wody
- 500 g malin, świeżych lub mrożonych (rozmrożone)
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Delecta
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Delecta
- 50 ml wrzącej wody
Beza:
- 1 opakowanie Beza Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 30 g płatków migdałowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1 - Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 3 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
KROK 4 - Odwiń ciasto z folii, pokrój na plasterki i wylep nimi dno formy do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 180*C. Piecz 15-20 minut aż zrobi się rumiane. Odstaw do przestudzenia.
KROK 5 - Do miski wsyp galaretki malinowe i zalej 1 l wrzącej wody. Wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
KROK 6 - Do lekko ciepłej galaretki dodaj świeże lub rozmrożone maliny i wymieszaj. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszając.
KROK 7 - Gdy galaretka osiągnie konsystencję kisielu, przelej ja na spód z ciasta kruchego i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
KROK 8 - W głębokiej misce umieść śmietankę 30% tłuszczu, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez około minutę.
KROK 9 - W małej miseczce zalej żelatynę 50 ml wrzątku i wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do lekkiego przestudzenia, następnie dodaj do kremu i jeszcze chwilę miksuj na małych obrotach.
KROK 10 - Krem rozłóż równo na warstwie galaretki. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki.
KROK 11 - Na arkuszu papieru do pieczenia odrysuj prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm (np. od formy do pieczenia). Ułóż go na blasze z wyposażenia piekarnika.
KROK 12 - Do głębokiej miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
KROK 13 - Bezę rozłóż na przygotowany wcześniej odrys na papierze do pieczenia i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120*C z funkcją termoobiegu. Piecz przez 60-70 minut.
KROK 14 - Gotowy blat bezowy wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, następnie ostrożnie zsuń z papieru do pieczenia na ciasto.
Eliza
06-07-2023
Ocena:
Pyszne i idealne na każdą okazję, polecam:)