Bułeczki maliniaki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 400 ml letniego mleka
  • 1.5 opakowania drożdży instant Delecta
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 40 g masła
Farsz malinowy:
  • 300 g malin
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Maliniaki to bułeczki, które przywołują wspomnienie dzieciństwa i wakacji u babci na wsi. Przekonajcie się i wypróbujcie przepis.

  1. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na około 10 minut.
  3. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, po czym wyrabiamy ponownie.
  5. Ciasto dzielimy na 12 części, każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy nadzienie malinowe.
  6. Maliniaki zlepaimy jak pieroga i delikatnie rolujemy w dłoni.
  7. Gotowe bułeczki odkładamy na blachę i zostawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
  9. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i pieczemy przez około 15-18 minut do lekkiego zarumienienia.
  10. Studzimy na kratce.

Jeszcze tylko szklanka mleka i zupełnie jakby dzieciństwo wróciło.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy