Składniki
Ciasto:- 700 g mąki pszennej
- 400 ml letniego mleka
- 1.5 opakowania drożdży instant Delecta
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 40 g masła
- 300 g malin
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Maliniaki to bułeczki, które przywołują wspomnienie dzieciństwa i wakacji u babci na wsi. Przekonajcie się i wypróbujcie przepis.
- Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na około 10 minut.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, po czym wyrabiamy ponownie.
- Ciasto dzielimy na 12 części, każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy nadzienie malinowe.
- Maliniaki zlepaimy jak pieroga i delikatnie rolujemy w dłoni.
- Gotowe bułeczki odkładamy na blachę i zostawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i pieczemy przez około 15-18 minut do lekkiego zarumienienia.
- Studzimy na kratce.
Jeszcze tylko szklanka mleka i zupełnie jakby dzieciństwo wróciło.