fbpx
Makowiec z jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makowiec z jabłkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

KROK 1: Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. W trakcie ubijania powoli wlej olej, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy. Jeśli masa makowa jest dość słodka, możesz zmniejszyć ilość cukru lub całkowicie go pominąć.

KROK 2: Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodaj gotową masę makową Bakalland i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

KROK 3: Na koniec dodaj do ciasta starte jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, aby nie stracić puszystości masy. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej o wymiarach 20x30 cm).

KROK 4: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35–40 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a wbity patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

KROK 5: Przygotuj polewę. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, dodając śmietankę i masło. Mieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Polej polewą ostudzone ciasto, rozsmarowując równomiernie na wierzchu. Odstaw na chwilę, aby polewa stężała, a następnie pokrój makowiec na kwadraty.

Makowiec z jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+