Makowiec drożdżowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Masa makowa:

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto drożdżowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszanki Delecta. Podgrzej 300 ml mleka z 100 g margaryny, aż margaryna się rozpuści, a następnie ostudź do temperatury około 40 stopni C. W dużej misce połącz mieszankę z 3 jajkami i stopniowo dodawaj ciepłe mleko z margaryną, miksując przez 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

KROK 2: Po wyrośnięciu ciasta przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyjmij masę makową Bakalland z puszki i równomiernie rozprowadź ją na rozwałkowanym cieście, zostawiając około 2 cm marginesu wzdłuż krawędzi.

KROK 3: Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Zlep brzegi i końce rolady, aby masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Przełóż makowiec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu.

KROK 4: Przykryj roladę ściereczką i odstaw na kolejne 20-30 minut, aby ponownie wyrosła. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni C.

KROK 5: Przed włożeniem do piekarnika posmaruj makowiec rozkłóconym jajkiem, aby w trakcie pieczenia uzyskać złocistą skórkę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut, aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy