Lody kajmakowe z solą morską - przepis Anny - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Nadzienie:

Przygotowanie

Uwielbiacie połączenie karmelu z solą? Gdy posmakujecie lodów kajmakowych z solą, już nigdy nie będziecie mogli się im oprzeć.

  1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
  2. W garnuszku podgrzewamy mleko i śmietanę do zagotowania.
  3. Dodajemy masę jajeczną i, cały czas mieszając, podgrzewamy aż do zgęstnienia - uważamy, aby krem się nie zagotował!
  4. Dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy krem, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy.
  5. Krem zestawiamy z ognia i studzimy.
  6. Opcja z maszyną do lodów:
    1. Masę wlewamy do zmrożonego w zamrażarce pojemnika w maszynie do lodów i włączamy maszynę na około 45 minut.
    2. W czasie miksowania dodajemy rozgniecioną na drobne kryształki sól morską.
    3. Gotowe lody przekładamy łyżką do lodów do pucharków i dekorujemy posypkami.
  7.  Opcja bez maszyny do lodów:
    1. Masę przelewamy do szklanej miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
    2. Po tym czasie wyjmujemy miskę i miksujemy masę na najwyższych obrotach przez kilka minut, po czym ponownie wstawiamy ją do lodówki na 2 godziny.
    3. Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy.
    4. W czasie ostatniego miksowania dodajemy posypkę oraz sól - warto ją wcześniej nieco rozgnieść, np. przy pomocy łyżki.
    5. Przelewamy do pojemnika z pokrywką.
  8.  Lody przechowujemy w zamrażalniku i wyciągamy na 5 minut przed podaniem.
  9. Dekorujemy pikiem.

Po prostu pyszne!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy