Lodowy deser poziomkowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie lodów śmietankowych
  • 1 duże pudełko poziomek

Przygotowanie

Niewielkie poziomki kryją w sobie wiele smaku!  Warto przygotować z nich lekki, lodowy deser.

  1. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Orzechy trzemy na małych oczkach.
  3. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, 100 ml wody i miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
  4. Na końcu dosypujemy tarte orzechy i mieszamy całość, aż powstanie jednolita masa.
  5. Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
  6. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy je do wystudzenia na 15 minut.
  7. Z ciasta wycinamy kręgi o wielkości odpowiadające naczyniu, w którym chcemy podawać deser.
  8. Na biszkopt nakładamy 2 kulki lodów śmietankowych i posypujemy obficie poziomkami.
  9. Całość wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
  10. Przed podaniem dekorujemy desery pikiem.

Orzeźwiający smak lata zasmakuje domownikom i gościom - warto przygotować podwójną porcję. Będą dokładki!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy