Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta biszkopt Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 1 opakowanie orzechów makadamia Bakalland
- 1 opakowanie lodów śmietankowych
- 1 duże pudełko poziomek
Przygotowanie
Niewielkie poziomki kryją w sobie wiele smaku! Warto przygotować z nich lekki, lodowy deser.
- Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Orzechy trzemy na małych oczkach.
- Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, 100 ml wody i miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
- Na końcu dosypujemy tarte orzechy i mieszamy całość, aż powstanie jednolita masa.
- Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
- Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy je do wystudzenia na 15 minut.
- Z ciasta wycinamy kręgi o wielkości odpowiadające naczyniu, w którym chcemy podawać deser.
- Na biszkopt nakładamy 2 kulki lodów śmietankowych i posypujemy obficie poziomkami.
- Całość wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
- Przed podaniem dekorujemy desery pikiem.
Orzeźwiający smak lata zasmakuje domownikom i gościom - warto przygotować podwójną porcję. Będą dokładki!